Den Haag zet deur open naar meer bescherming consument bij erfpacht

AFM betrokken bij beoordeling constructies

Telegraaf, door RICHARD VAN DE CROMMERT 19:25 in GELD

DEN HAAG – Er moet consumentenbescherming komen bij erfpachtconstructies. Daartoe is dinsdag een motie in de Tweede Kamer met algemene stemmen aangenomen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt in de toekomst betrokken bij de beoordeling van erfpachtconstructies, zo valt op te maken uit een aanvullende motie, die eveneens werd aangenomen.

Aanleiding voor de moties is het in juni van dit jaar verschenen rapport van bureau Berenschot dat consumentenbescherming bij erfpacht in Amsterdam niet goed geregeld is. Er is veel minder bescherming voor consumenten dan bij huren en bij hypotheken. Opgeroepen werd om dat te verbeteren. Zo moet de rechtszekerheid voor erfpachters worden verbeterd.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA noemde eerder dat erfpachtconstructies gelijkenis vertonen met woekerpolissen die, in tegenstelling tot erfpacht, wél aan scherp toezicht onderhevig zijn. Ook erfpacht is volgens velen een financieel product.

“Geweldig nieuws”

Volgens raadslid Diederik Boomsma (CDA) is het geweldig nieuws. „De Tweede Kamer zegt unaniem: erfpachters moeten consumentenbescherming krijgen. Het rapport van Berenschot was ook vernietigend over het Amsterdamse beleid. En terecht. Erfpacht lijkt nu op een woekerpolis. De Tweede Kamer is duidelijk: dit kan zo niet langer. Amsterdam moet stoppen met de grondwoeker.”

Ook Koen de Lange, voorzitter van de Stichting Erfpachters Belangen Amsterdam (Seba), is verheugd met de aangenomen moties: „Dit is echt een doorbraak”, zegt hij. „Dit kan een keerpunt zijn in de hele erfpachtdiscussie. Als Seba zijn we al twaalf jaar bezig om consumentenbescherming bij erfpacht op de agenda te zetten. Dat is door de Amsterdamse gemeenteraad al die jaren afgeschoten. We hebben er een referendum voor aangevraagd en daarvoor meer dan voldoende handtekeningen verzameld. Dat referendum werd niet toegestaan. Terwijl huiseigenaren in Amsterdam gewoon geschoffeerd werden door de gemeente en in hun rechtspositie tekortgedaan.”

De aankomende minister van Binnenlandse Zaken krijgt volgens De Lange nu een duidelijke opdracht. „Hij of zij moet gemeenten, die gebruik maken van erfpacht, er aan houden dat ze zich moeten houden aan de beginselen van deugdelijk openbaar bestuur en moeten zich ervan bewust zijn dat het normenkader van de AFM daarbij leidend is.”

De Amsterdamse gemeenteraad heeft het Berenschot-rapport nog niet besproken.