DNB bezorgd om ‘gekte’ op Amsterdamse woningmarkt (Parool)

De Amsterdamse woningmarkt vertoont duidelijk ’tekenen van oververhitting’, stelt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB).

Hij maakt zich zorgen over de biedingsstrijd om koophuizen in de stad; inmiddels gaat 65 procent van de huizen boven de vraagprijs weg.

De oververhitting van de Amsterdamse huizenmarkt leidt tot gekte bij de aankoop van de woningen die beschikbaar komen, constateert Knot in een toelichting op het nieuwe Overzicht Fiannciële Stabiliteit, dat maandag uitkomt.

“Huizenkopers die binnen een kwartier moeten beslissen, die geen voorbehoud maken voor financiering, of geen technische keuring laten uitvoeren,” aldus Knot. “Dat soort biedingsprocessen baart mij zorgen.”

De prijzen in Amsterdam liggen inmiddels 60 procent hoger dan in 2005. In heel Nederland is dit nog geen tien procent. DNB wijt dit aan de trek naar de steden en aan beleggers die, op zoek naar rendement, woningen opkopen, waardoor het aanbod van huizen afneemt.

Beleggers
In Amsterdam ging in 2016 ongeveer één op de acht woningen naar beleggers, blijkt uit onderzoek van DNB. Deze partijen maken van deze koophuizen vaak huurwoningen voor, bijvoorbeeld expats. De hoge activiteit van beleggers blijkt ook uit het feit dat in Amsterdam veel woningen worden gekocht zonder hypotheek. Volgens Knot stijgt de hypotheekverstrekking niet zo snel als de huizenprijzen.

Zijn zorgen gaan niet zozeer over de schulden, veroorzaakt door de hoge huizenprijzen, maar meer over de bereikbaarheid van Amsterdamse woningen voor met name de middeninkomens.

Vrije huur en koop
Hij pleit voor meer woningen in de vrije huur en koop. Het is, stelt Knot, zorgwekkend dat het aanbod koopwoningen in Amsterdam zeer beperkt is, terwijl de vraag zeer groot is.
Door het ontbreken van middeldure huurhuizen, stappen mensen te snel over van sociale huur naar dure huur of koophuizen en moeten zich hiervoor in de schulden steken.

De sleutel ligt bij de gemeente, aldus Knot. Die moet meer grond beschikbaar stellen voor de middeldure en vrij huur en voor koopwoningen.