Penthouse van € 2.800.000 met een erfpacht van € 4.900

Pontsteiger is het absolute summum van wonen in Amsterdam. Adembenemende architectuur op een locatie die tot voor kort niet eens bestond zorgen ervoor dat u Amsterdam elke dag als nieuw in u opneemt.

Zo luidt de wervende tekst op Funda. Een bijzonder ontwerp aan het IJ dat al vaak de media heeft gehaald. Nu wordt op Funda een Penthouse aangeboden: Pontsteiger 114, nog geheel naar eigen smaak af te werken. De vrij op naam prijs bedraagt € 2,8 miljoen.

Als koper wil je natuurlijk ook duidelijkheid over de erfpacht. Door het nieuwe erfpacht systeem verwacht je een BSQ van 49%. De gemeente gaat bij erfpacht uit van de verkoopprijs minus de bouwkosten. En de kale bouwkosten van 330m2 beton en een paar ramen zijn beperkt.

Op Funda wordt een erfpacht gemeld van € 4.903 per jaar. Dat kan niet waar zijn! De makelaar bevestigt dit bedrag per mail, het is geen typefout. Voor 50 jaar afkopen kan ook. Dan betaalt de koper de volledige door de gemeente vastgestelde grondwaarde van € 238.000. Dit komt neer op een BSQ van ongeveer 8%.

Onze conclusie: Als u meer dan 8% betaalt, dan betaalt u te veel.