Financiële strop door niks te doen met erfpacht

Telegraaf

Eduard Klaver-De Vries hoopt gebruik te kunnen maken van de spijtoptantenregeling waarop de ACM heeft aangedrongen in de erfpachtdiscussie met de gemeente Amsterdam.

Klaver-De Vries woont in Buitenveldert en heeft zijn woning zes maanden geleden te koop gezet. Anders dan je zou verwachten in de huidige overspannen woningmarkt, is zijn woning nog steeds niet verkocht. Niet dat zijn zevenkamerwoning onverkoopbaar is, maar de Amsterdammer heeft niets gedaan met de erfpachtaanbieding die de gemeente hem toestuurde. „Ik heb een pakket van meer dan 48 pagina’s ontvangen, waar ik geen chocola van kon maken, vol met juridische en financiële gegevens, vreemde termen en opties met financiële gevolgen.” Voor 20 juli 2021 moest hij reageren op de aanbieding.

Klaver-De Vries wist niet wat te doen en dacht: „Het is de gemeente. Die gaat toch geen rare dingen doen? Dus ik heb die datum laten passeren.”

Maar het omgekeerde blijkt nu. Wie niet overstapt op eeuwigdurende erfpacht en alles bij het oude laat, krijgt een gepeperde rekening gepresenteerd als diegene in een later stadium alsnog wil afkopen.

Dat merkt Klaver-De Vries nu hij zijn woning voor de taxatiewaarde wil verkopen. Hij raakt het aan de straatstenen niet kwijt voor de prijs van ongeveer 800.000 euro.

De afkoopsom voor zijn erfpacht lag rond de 65.000 euro. Als hij actie had ondernomen op de gemeentelijke aanbieding. De afkoopsom wordt onder andere gebaseerd op de woz-waarde van zijn huis. Die is ondertussen de afgelopen jaren flink gestegen, waardoor de afkoopsom momenteel rond de 190.000 euro ligt. Tegelijkertijd is de BSQ, het percentage dat aangeeft wat de grondwaarde van de woz is, gestegen van 37 naar 49 procent. De biedingen op zijn woning zijn ongeveer 125.000 euro achtergebleven bij de verwachte verkoopprijs. Klaver-De Vries gaat dus het schip in, doordat hij niets heeft gedaan.

„Er is bitter weinig animo voor mijn grote gezinswoning”, constateert de Amsterdammer. „Ik heb biedingen ontvangen van 610.000 tot 750.000 euro. Dat is maar liefst 200.000 euro onder een vergelijkbare woning drie deuren verderop die recent voor 950.000 euro is verkocht.”

„Als de gemeente dat nou in eenvoudige woorden had uitgelegd, wat er zou gaan gebeuren als ik de aanbieding zou laten passeren, dan had ik echt wel een keuze gemaakt om het vast te klikken. Maar ik begreep niks van de papieren van de gemeente. Het was veel te ingewikkeld.”

Daarmee ziet hij zijn levensdroom in duigen vallen. Klaver-De Vries (64) wil verhuizen naar het Brabantse platteland. Daar heeft hij een woning op het oog met een enorme tuin die hij open wil stellen voor publiek. „Ik heb een grote liefde voor tuinen. Het nieuwe pand moet ik echter in april 2022 afnemen. De bank heeft al aangegeven dat een verkoopbedrag van 800.000 euro, en daarbij in acht genomen mijn inkomen, te laag is om een toereikende hypotheeksom te krijgen.”